Dreptul Concurenţei, Distribuţiei şi Protecţiei Consumatorilor

Dreptul Concurenţei, Distribuţiei şi Protecţiei Consumatorilor

 

Chambers and Partners, European Edition

“O arie de practică de tradiţie şi de înaltă calitate.” – Chambers Europe, Ediția 2013

 

Dreptul Concurenţei, Distribuţiei şi Protecţiei Consumatorilor constituie o practică de referinţă în cadrul societății Leroy şi Asociaţii. Echipa noastră deţine o vastă experienţă în această arie de practică, obţinută prin asistenţa acordată unui număr mare de clienţi internaţionali şi români din diverse sectoare de business, precum şi prin reprezentarea lor în faţa autorităţilor de concurenţă române şi europene şi a instanţelor naţionale. Echipa colaborează în mod regulat cu corespondenţi din alte ţări cu privire la cazuri transfrontaliere.

Antitrust

 • Avocaţii societății noastre acordă consultanţă cu privire la practicile, comportamentele şi situaţiile care pot cădea sub incidenţa legislaţiei de concurenţă.
 • Consiliem lideri de piaţă cu privire la problemele specifice care pot apărea prin raportare la regulile care interzic abuzul de poziţie dominantă.
 • Avocaţii societății noastre au asistat clienţii în cadrul implementării unor programe de conformitate şi de prevenire a riscurilor, adaptate la cerinţele specifice fiecărei societăţi.

Concentrările economice

 • Echipa noastră asistă clienţi în operaţiunile din care rezultă concentrări economice, prin procedura de notificare la Consiliul Concurenţei din România. Avocaţii intervin în sprijinul societăţilor în toate etapele procedurii de notificare.

Distribuţie

 • Avocaţii noştri au o experienţă îndelungată în redactarea şi verificarea contractelor pentru diferite forme de reţele de distribuţie integrată, precum reţelele de franciză şi reţelele de distribuţie selectivă şi/sau exclusivă în diverse sectoare de business.
 • Echipa noastră intervine atât în etapa de redactare a contractelor, precum şi în cadrul procedurilor contencioase care pot apărea între furnizori şi distribuitori, cum ar fi în cazul refuzului de a reînnoi contractele sau nerespectării obligaţiilor contractuale.

Protecţia consumatorilor şi practici comerciale

 • Echipa noastră a acumulat cunoştinţe temeinice cu privire la reglementările privind protecţia consumatorilor şi asistă în mod regulat clienții cu privire la regimul legal al garanţiilor, al produselor defectuoase, precum şi cu privire la regulile de publicitate şi etichetare.
Proiecte reprezentative:
 • Am asistat un renumit jucător internațional în sectorul produselor lactate în procesul de notificare la Consiliul Concurenţei din România a concentrării economice rezultate ca urmare a achiziţiei unui producător român de top din industria lactatelor.
 • Am asistat una dintre filialele româneşti ale unui reputat grup energetic est-european cu privire la notificarea Consiliului Concurenţei din România a preluării parţiale a activităţii de furnizare de gaze, deţinută anterior de către un alt operator local.
 • Am asistat unul dintre cei mai mari operatori de telefonie, precum şi o societate internaţională de asigurări de top în procedura de control al concentrărilor din România, privind dobândirea controlului în comun, de către operatorul de telefonie împreună cu societatea de asigurări, asupra unei companii franceze din sectorul bancar.
 • Am asistat sucursala românească a unui grup francez din sectorul cosmeticelor, textilelor, produselor pentru casă şi nutriţie în procesul de notificare la Consiliul Concurenţei din România a achiziţiei distribuitorului local al grupului, cu scopul de a obține autorizarea operaţiunii de către autoritatea de concurenţă.
 • Am reprezentat o importantă societate românească din sectorul energetic în cursul unei investigaţii desfăşurate de Comisia Europeană – Direcţia Generală Concurenţă.
 • Am asistat un important retailer francez în legătură cu notificarea către Consiliul Concurenţei din România a concentrării economice rezultate din achiziţia unui lanţ de hipermarketuri din România.
 • Am realizat un program de conformitate cu dispoziţiile legale în materie de dreptul concurenţei pentru două filiale române ale unui grup important din sectorul petrolier şi energetic.
 • Am asistat mai mulţi producători de automobile cu privire la organizarea şi restructurarea reţelelor lor de distribuţie.
 • Am reprezentat în faţa instanţelor din România un grup care este lider mondial în sectorul produselor de lux, cu privire la aspecte legate de garanţiile legale şi comerciale aferente vânzării bunurilor de consum.